Raamdecoratie reinigen?

jaloezieën & Lamellen

Lamellen en jaloezieën kunt u eenvoudig schoonhouden door ze af te nemen met een vochtige doek.

Bij houten jaloezieën of lamellen is het belangrijk om ze na het afnemen goed na te drogen. Het vocht kan namelijk het hout beschadigen. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, daardoor kan uw raamdecoratie beschadigen of verkleuren.

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunt u het beste afnemen met een vochtige doek. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel; dit kan vlekken en verkleuringen veroorzaken. Helaas zijn rolgordijnen niet geschikt om met de hand te wassen.

Neem bij ernstige vlekken contact met ons op, zodat we u wellicht kunnen helpen.

Plissé & Duettes

Plisségordijnen kunt u stofvrij houden door en plumeau te gebruiken. Als uw stofzuiger een speciaal opzetstuk heeft, kunt u ze ook stofzuigen op een lage stand.

Vlekken kunt u verwijderen door te deppen met een zachte spons of doek, eventueel met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Als uw plisségordijnen een metalen coating hebben aan de achterkant, gebruik dan geen water. Dit kan uw raamdecoratie beschadigen.

Paneelgordijnen

Hoe u uw paneelgordijnen kunt reinigen, is afhankelijk van de stof. In de meeste gevallen kunt u ze met de hand wassen, in ruim sop met een fijnwasmiddel. Hang ze altijd nat en uitgevouwen op, en laat ze drogen aan de lucht.

Heeft u paneelgordijnen uit een van onze collectieboeken? Reinig ze dan op dezelfde manier als rolgordijnen.

Vouwgordijnen

In principe kunt u vouwgordijnen zelf wassen. Het is echter een vrij ingewikkelde klus. U moet alle touwtjes en knoopjes losmaken, en deze achteraf weer vastmaken. Het beste is om vooraf foto’s te maken en goed te kijken hoe alles is bevestigd. Verwijder ook altijd de baleinen en houtjes. De stof die overblijft kunt u dan met de hand wassen, in ruim sop en met fijnwasmiddel.

Een makkelijkere manier is om een stoomreiniger te gebruiken voor diepe vlekken. Met de stofzuiger kunt u ze eenvoudig weer stofvrij krijgen.