Onderhoudstips voor gordijnen.

Gordijnen kunnen jaren meegaan in uw interieur. Na verloop van tijd kunnen uw gordijnen een onderhoudsbeurt nodig hebben. Afhankelijk van de stof waarvan ze gemaakt zijn, is het wellicht mogelijk om ze zelf te wassen.Om u op weg te helpen geven we u graag onderhoudstips!

Bekijk het wasetiket 

Kijk altijd eerst of uw gordijnen een wasetiket hebben. Volg deze aanwijzingen altijd op. Doet u dit niet, kunt u de gordijnen beschadigen. Hierdoor vervalt ook eventuele garantie van de fabrikant. Geen wasetiket? Ga dan naar een stomerij voor advies. 

 

 

 

Verwijder gordijnhaken vooraf

Zijn uw gordijnen geschikt om zelf te wassen? Om de stof niet te beschadigen moeten gordijnhaken dan eerst verwijderd worden. Lukt dit niet, kunt u er een stukje stof of een washandje omheen binden met een elastiekje. Zo zijn ze beschermd tijdens het wassen. 

Handwas

Gordijnen hebben ruim sop nodig, bijvoorbeeld in een grote teil of de badkuip. Laat ze niet te lang weken. Wees gematigd met zeep of wasmiddel. Gebruik nooit chloor om vlekken te verwijderen. Uitwringen is niet goed voor de stof, net als boenen op vlekken. Laat gordijnen nat uithangen, maar nooit in direct zonlicht. 

Wasmachine

Wassen gaat het beste in een lege trommel. Was ze daarom niet samen met de rest van de was. Gebruik niet te veel wasmiddel en nooit agressieve middelen. Centrifugeren is niet goed voor de stof. Het is beter om ze nat uit te hangen.

Kreukels

Als uw gordijnen na het wassen gekreukeld zijn, bevochtig de stof dan met een plantenspuit en laat ze gesloten drogen. Helpt dit niet? Dan kunt u proberen om uw gordijnen te strijken. Doe dit nooit bij synthetische of kwetsbare stoffen. Zet het strijkijzer op een lage stand, en test het eerst op een stukje zoom aan de binnenzijde.

Velours gordijnen

Deze stof is niet geschikt om zelf te wassen. Laat dit over aan de stomerij. Om kreukels te verwijderen kunt u de stof vochtig maken met een plantenspuit. Laat de gordijnen gesloten tot ze weer droog zijn. Eventuele vlekken kunt u deppen met een natte doek zonder zeep.